Neem contact op: 06 - 22862603

Het Bello effect

Deze week hoorde ik van vrienden dat ze tijdens de vakantie hun trouwe Bello hadden ondergebracht bij vrienden. Dat leek hun een vertrouwd adres, maar dat bleek anders te zijn. Het bleek namelijk dat na een paar dagen het beest was overleden. De vrienden wisten niet goed wat ze er mee aan moesten en bleken het beest door het toilet te hebben gespoeld.

Bello of Bluppie

Dit eenvoudige voorbeeld maakt duidelijk dat ieder van ons veel onuitgesproken aannames in het hoofd heeft. Onbewuste patronen of overtuigingen die op ieder moment onze wijze van kijken of luisteren beïnvloeden. Als het beest Bluppie had geheten, dan was het voor iedereen natuurlijk direct duidelijk geweest dat het hier geen hond, maar een goudvis betrof.
 

Bibliotheek met ervaringen

Dit eenvoudige voorbeeld met namen is echter op veel meer zaken van toepassing. Door onze ervaringen hebben we in ons hoofd onbewust een grote bibliotheek met allerlei overtuigingen en patronen die we iedere dag ongemerkt toepassen. Dit heeft grote voordelen omdat we hierdoor niet meer overal over na hoeven te denken. Tegelijkertijd heeft het ook aanzienlijke nadelen doordat we over veel zaken niet meer nadenken of nieuwe zaken gaan uitproberen. We hebben ónze ‘waarheid´ immers onbewust al in het hoofd. 
 

Er kan meer dan je denkt

Een belangrijk nadeel van ervaringen, die onbewust ons denken en handelen beïnvloeden, is dat ze ons beperken in wat we ervaren en doen. Als iemand er door ervaringen er van overtuigd geraakt is dat iets niet kan, dan zal dat er onbewust voor zorgen dat bepaalde mogelijkheden of kansen niet meer worden gezien of overwogen. Deze overtuigingen beperken je in het denken en handelen en daarmee zijn het beperkende overtuigingen.
 

Doorbreek de beperking

De meeste mensen zijn zich niet bewust van deze door ervaringen aangeleerde overtuigingen. Het leven binnen die eigen beperkingen is voor ieder vanzelfsprekend en voelt onbewust vertrouwd. Het kost dan ook inspanning om je eigen beperkende overtuigingen te herkennen en nog meer om er over heen te stappen. Als dat lukt, biedt het echter tegelijkertijd ook de mogelijkheid om nieuwe ervaringen op te doen en kansen te grijpen.
Stel dat er geen beperkingen zijn
Stel jezelf eens de vraag wat je zou gaan doen als er over drie jaar geen beperkingen meer zouden zijn, er is bijvoorbeeld geld en tijd in overvloed. Wellicht zou je dan ergens anders wonen, een andere partner hebben, ander werk hebben? De volgende vraag die je jezelf kunt stellen is waarom je die gewenste situatie dan niet nu alvast gaat realiseren?
Dit leidt vast direct tot een aantal ‘ja, maar…’- reacties in je hoofd.  Ja maar, dat kan ik toch niet, ja maar dat doen er al zoveel, ja maar daar hebben we de tijd niet voor.. Vaak zijn deze 'ja maars' concrete uitingen van je aangeleerde belemmerende overtuigingen. 
 

Hoe verder?

Door gewoon met jezelf, een vriend of coach de overtuigingen te ontdekken en te bespreken kun je verder komen. Hierbij helpt het om bij iedere overtuiging de vragen te stellen als: is dit ECHT waar en geldt het altijd en voor iedereen?  Wat kost het me om aan deze overtuiging vast te houden, wat mis ik? Wat zou ik kunnen doen of ervaren als de overtuiging niet waar is? Of misschien zelfs het tegenovergestelde ook weleens waar?
Door het overwinnen van beperkende overtuigingen ga je meer benutten van je eigen kracht en mogelijkheden. Probeer gewoon eens, wat kan je gebeuren? 
 
Tenzij je het natuurlijk prettiger vindt om te blijven geloven dat Bello nooit de naam van een giraffe kan zijn. 
 
Martin Rasker
 
Share |


comments powered by Disqus
Realisatie door
Afslag2