Het is inmiddels wel algemeen bekend dat de woorden die we spreken slechts een deel van de boodschap zijn die we over brengen. De wijze waarop we spreken (snel, langzaam, hard of zacht, monotoon of enthousiast) speelt ook een rol. Zeker de helft van hetgeen we overbrengen komt echter vanuit de houding die we tonen, de geluidloze lichaamstaal.
Beïnvloeding
Vanuit het dierenwereld kent iedereen wel voorbeelden van de wijze waarop bijvoorbeeld een gorilla andere dieren imponeert. Vanuit de hele lichaamshouding en gelaatsuitdrukking is absoluut duidelijk wie de leider van de groep is. Daar zijn verder geen indrukwekkende functiebenamingen of opgespelde onderscheidingstekens voor nodig. Omgekeerd is ook goed zichtbaar wie de ondergeschikten in de groep zijn. Bert Haanstra heeft mooie films gemaakt waarin je kunt zien dat binnen onze mensenwereld eigenlijk precies hetzelfde gebeurt.
Waar sta jezelf
Afhankelijk van de positie die je inneemt binnen een groep vertoon je een bepaald gedrag. Soms is dit gerelateerd aan formele posities binnen bijvoorbeeld een bedrijf. Heel vaak gebeurt dit echter ook als er geen vooraf bepaalde volgorde in positie is. Onbewust kunnen we dus door onze lichaamshouding zelf beïnvloeden hoe we in een bepaalde groep worden gezien. Als iemand zich klein maakt en zich vooral aan de rand beweegt, wordt hij of zij letterlijk en figuurlijk vaak niet gezien.
Beïnvloed jezelf
Kortom door je bewust te zijn van je lichaamshouding en daar bewust mee om te gaan, kun je andere signalen uitstralen en daarmee anderen beïnvloeden. Het gaat echter nog veel verder. Je lichaamshouding is niet alleen een spiegel van je eigen gevoel, omgekeerd beïnvloed je eigen lichaamshouding je gevoel. Als je je bewust van je lichaamshouding dan kun je door het aannemen van een andere houding dus je eigen gevoel beïnvloeden!
In onderstaande video wordt dit door Amy Cuddy op overtuigende wijze onder woorden gebracht.